30+ Όροι του WordPress που πρέπει να γνωρίζετε!

Αρχική Σελίδα » Blog » 30+ Όροι του WordPress που πρέπει να γνωρίζετε!

Η δημιουργία του πρώτου σας WordPress ιστότοπου μπορεί να σας κάνει να μάθετε μια εντελώς νέα γλώσσα! Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με περισσότερους από 30 διαφορετικούς όρους WordPress που πρέπει να γνωρίζετε – μαζί με τους ορισμούς τους – και ελπίζουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμοι για την κατασκευή της ιστοσελίδα σας!

Βασικοί Όροι WordPress:

WordPress

Σύμφωνα με το WordPress.org, “WordPress είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε έναν όμορφο ιστότοπο, blog ή εφαρμογή”. Το W3Techs υποστηρίζει ότι το WordPress κατέχει σχεδόν το 60% της αγοράς για παρόμοια προγράμματα λογισμικού διαχείρισης περιεχομένου.

Content management system (CMS)

Το Content management system αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Είναι ένας τύπος λογισμικού που προορίζεται για τη διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν ένα CMS είναι πιο εύχρηστοι και μπορούν να κάνουν ενέργειες και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού.

Blog

Η λέξη “blog” είναι συντομογραφία του web log. Αν και τα blogs αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως προσωπικά περιοδικά, τώρα βρίσκονται συνήθως και σε επαγγελματικές ιστοσελίδες.

Home page

Home page σημαίνει αρχική σελίδα και είναι η κύρια σελίδα προορισμού ενός ιστότοπου. Εμφανίζεται κάθε φορά που ένας χρήστης πλοηγείται στο κεντρικό domain του ιστότοπου (για παράδειγμα, www.sigmaweb.gr).

Δομή και χαρακτηριστικά του WordPress:

Theme

Ένα θέμα WordPress (ή “skin”) είναι ένα προσαρμοσμένο αρχείο σχεδίασης που σχετίζεται με το look and feel ενός WordPress site. Διατίθενται δωρεάν και επί πληρωμή θέματα, ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες και είναι διαθέσιμα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του WordPress αλλά και μέσω ιδιωτικών πωλητών.

Plugin

Ένα plugin είναι, ουσιαστικά, ένα μικρό πρόγραμμα που μπορεί να προστεθεί στο WordPress για να του δώσει κάποια επιθυμητή λειτουργικότητα πχ φόρμες επικοινωνίας κοκ.

Widget

Τα Widgets (γραφικά στοιχεία) επιτρέπουν στους χρήστες του WordPress να προσθέτουν μπλοκ περιεχομένου στο θέμα ή τα plugins τους. To WordPress sidebar (πλευρική γραμμή) είναι ένα μέρος όπου συνήθως προστίθενται widget για τη διαχείριση καταλόγων, λιστών, word clouds και άλλων χαρακτηριστικών.

Dashboard

Ο πίνακας ελέγχου WordPress είναι η πρώτη σελίδα που βλέπετε κατά τη σύνδεση σε μια εγκατάσταση WordPress. Λειτουργεί ως αρχική σελίδα για το back-end του ιστοτόπου σας, επιτρέποντας γρήγορη πρόσβαση σε πολλές δυνατότητες του WordPress.

Post

Τα Posts στο WordPress, είναι τα άρθρα που αναρτάτε μέσα στο blog ενός ιστοτόπου WordPress.

Pages

Οι σελίδες (Pages), σε σύγκριση με τις αναρτήσεις (Posts), προορίζονται να είναι “στατικές σελίδες” περιεχομένου που δεν μετακινούνται από νεότερες ενημερώσεις. Παρέχουν πληροφορίες που θα είναι σχετικές με όλους τους επισκέπτες του ιστοτόπου με την πάροδο του χρόνου (πχ οι σελίδες στο κεντρικό μενού ή στο Footer).

Category

Κατηγορίες (Categories) είναι ομάδες άρθρων. Οι κατηγορίες χρησιμοποιούνται συχνά στην πλοήγηση ενός ιστοτόπου ή στο blog της ιστοσελίδας για τον ταξινόμηση του περιεχομένου.

Tag

Οι ετικέτες αντιπροσωπεύουν μια ακόμη πιο λεπτομερή προσέγγιση στην οργάνωση του blog. Πολλές ετικέτες μπορούν να προστεθούν σε μεμονωμένες αναρτήσεις (posts), επιτρέποντας τη μελλοντική αναζήτηση στους χρήστες σε συγκεκριμένες ετικέτες.

Featured image

Ορισμένα θέματα του WordPress ενσωματώνουν τη χρήση μιας χαρακτηριστικής εικόνας, που συνήθως τοποθετείται στην αρχή μιας ανάρτησης (post) ιστολογίου.

Permalink

Οι ρυθμίσεις WordPress permalink καθορίζουν τον τρόπο εμφάνισης των διευθύνσεων URL των μεμονωμένων αναρτήσεων και των σελίδων σας. Προέρχεται από τις λέξεις permanet + link = μόνιμος σύνδεσμος, μόνιμη διεύθυνση και ωφελούν πολύ στο SEO. Αντί δηλαδή ο σύνδεσμος του άρθρου σας να είναι www.mywebsite.gr//%CF%80%CF%8E%CE%B/%CF%80%CF%8E%CE%B/%CF%80%CF%8E%CE%B με το permalink ο σύνδεσμος είναι www.mywebsite.gr/test-article.

Metadata

Τα Metadata είναι συμπληρωματικά δεδομένα που προστίθενται στον ιστότοπό σας για να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης. Τα πεδία μεταδεδομένων περιλαμβάνουν title tags, meta descriptions, meta keywords και image alt tags.

RSS feed

Το RSS προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “really simple syndication. Οι ανατροφοδοσίες RSS χρησιμοποιούνται για να επιτρέψουν τη φόρτωση ενός περιεχομένου ενός ιστότοπου σε έναν άλλο ιστότοπο. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε στην wordpress ιστοσελίδα σας να εμφανίζονται ειδήσεις από κάποια άλλη ιστοσελίδα, τότε χρησιμοποιείτε το RSS Feed.

WordPress Περιεχόμενο:

Comments

Οι τυπικές εγκαταστάσεις του WordPress δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσθέτουν σχόλια στις αναρτήσεις και στις σελίδες σας. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν είναι επιθυμητό.

Navigation bar

Η γραμμή πλοήγησης αναφέρεται στη σειρά μενού στα οποία κάνουν κλικ οι χρήστες, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορες ενότητες και σελίδες του ιστότοπού σας.

Sidebar

Πολλοί ιστότοποι του WordPress χρησιμοποιούν μια πλαϊνή μπάρα που παρουσιάζει επιπλέον πληροφορίες παράλληλα με το κύριο περιεχόμενο του ιστότοπου.

Header

Η κεφαλίδα ενός ιστότοπου μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, αλλά παραδοσιακά, περιλαμβάνει το λογότυπο του ιστότοπου, τυχόν banners, ή εικονίδια των social media κοκ.

Slider

Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι ιστότοποι χρησιμοποιούν σειρά συρόμενων εικόνων ή βίντεο κλιπ ως μέρος των κεφαλίδων τους για να τονίσουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτά ονομάζονται “sliders” και η θέση τους είναι ως επί το πλείστον στην ψηλά στην αρχική σελίδα του wordpress ιστοτόπου.

Footer

Το υποσέλιδο ιστότοπου είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο κάτω μέρος της σελίδας. Το υποσέλιδο αντιμετωπίζεται ως δικό του τμήμα της σελίδας καθώς είναι ξεχωριστό από την κεφαλίδα (header), το περιεχόμενο και τις πλευρικές γραμμές (sidebars).

Sitemap

Ο χάρτης ιστοτόπου είναι ένας χάρτης που βασίζεται στο κείμενο κάθε σελίδας που δημοσιεύεται στον ιστότοπο. Συχνά αυτοί δημιουργούνται αυτόματα και συνήθως χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις μηχανές αναζήτησης παρά από τους επισκέπτες του ιστότοπου.

Pingback

Τεχνικά τα pingback αντιμετωπίζονται ως σχόλια από το WordPress. Στο dashboard σας θα σας δοθεί η ευκαιρία να τα εγκρίνετε ή να τα απορρίψετε. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν “μηχανισμό” επικοινωνίας ανάμεσα στα blogs. Χρησιμοποιείται για να ειδοποιεί τους bloggers όταν κάποιος χρήστης δημοσιεύει ένα σύνδεσμο προς κάποιο από τα άρθρα τους.

Role

Το WordPress προσφέρει ένα σύστημα διαχείρισης, που περιορίζει ορισμένα προνόμια σύμφωνα με τον καθορισμένο ρόλο ενός χρήστη. Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος μπορεί να έχει έναν διαχειριστή που έχει πλήρη πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου του ιστότοπου, καθώς και πολλούς συγγραφείς ή συνεισφέροντες που μπορούν να δημιουργήσουν ή / και να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, αλλά να μην προσαρμόσουν τη ρύθμιση ή τον κώδικα του ιστότοπού σας.

Shortcode

Πρόκειται για “μικρά κομμάτια κώδικα” που σας επιτρέπουν να κάνετε διάφορα πράγματα χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Εισήχθησαν στο WordPress 2.5 και επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν κώδικα χωρίς να τον γράφουν άμεσα! Αυτό σας επιτρέπει να ενσωματώσετε αρχεία ή να δημιουργήσετε αντικείμενα όπως σελίδες και widgets που συνήθως απαιτούν πολύ κώδικα σε μία μόνο γραμμή.

Custom fields

Τα προσαρμοσμένα πεδία (Custom fields) του WordPress σας επιτρέπουν να προσθέσετε επιπλέον, αυτο-προσδιορισμένα δεδομένα στις αναρτήσεις σας για προβολή.

Lightbox

lightbox, pop-up ή modal είναι ένα στοιχείο που φαίνεται να εμφανίζει περιεχόμενο σε ένα παράθυρο που αναδύεται πάνω από το κύριο περιεχόμενο του ιστότοπου. Συνήθως εμφανίζει εμπορικά μηνύματα, προσφορές, κουπόνια, ενημερώσεις κοκ

Responsive design

Responsive design είναι αυτό που αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται οι πληροφορίες του ιστότοπου βάσει του μεγέθους της συσκευής που “καλεί” το WordPress ιστότοπο σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι ένας ιστότοπος θα ανταποκρίνεται σωστά σε επιτραπέζιο υπολογιστή θα φαίνεται επίσης σωστά σε tablet ή smartphone. Το WordPress διακρίνεται για τα Responsive θέματα του.

“Σύνθετοι” Όροι του WordPress:

Akismet

Το Akismet είναι ένα δημοφιλές, δωρεάν plugin του WordPress που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τη διαγραφή σχολίων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σε έναν ιστότοπο.

AJAX

Σε ό, τι αφορά τους τεχνικούς όρους, το AJAX είναι “μια τεχνολογία βασισμένη σε JavaScript που επιτρέπει σε μια ιστοσελίδα να αντλεί νέες πληροφορίες και να παρουσιάζονται χωρίς ανανέωση της σελίδας”, οδηγώντας σε καλύτερο on-site experience και διαδραστικότητα για τους επισκέπτες σας.

Apache

Τι είναι Apache https://www.sigmaweb.gr//faq/apache/

.htaccess

Τι είναι .htaccess https://www.sigmaweb.gr//faq/htaccess/

FTP

Τι είναι FTP https://www.sigmaweb.gr//faq/ftp/

MySQL

Τι είναι MySQL https://www.sigmaweb.gr//faq/mysql/

Search engine optimization (SEO)

Το SEO είναι ένα σύνολο πρακτικών βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας, που αποσκοπούν να καταστήσουν τις ιστοσελίδες όσο το δυνατόν πιο ελκυστικές στις μηχανές αναζήτησης με την ελπίδα να σημειώνουν υψηλές βαθμολογίες στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Backlink

backlink είναι μια “σύνδεση” μεταξύ δύο σελίδων. Τα backlinks μπορούν να είναι εσωτερικά (μεταξύ δύο σελίδων σε έναν ιστότοπο) ή εξωτερικά (μεταξύ μιας εσωτερικής σελίδας και μιας εξωτερικής ιστοσελίδας) και ο αριθμός και η ποιότητα των backlinks που λαμβάνει ένας ιστότοπος διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην απόδοση του SEO.

Παραπάνω επεξηγήθηκαν αρκετοί όροι που θα συναντήσετε κατά την χρήση του WordPress.

Το WordPress είναι το δημοφιλέστερο των CMS για την δημιουργία ιστοσελίδων, το πιο εύχρηστο και αξιόπιστο.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τους λόγους γιατί να επιλέξετε WordPress για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας: https://www.sigmaweb.gr//7-reasons-why-wordpress-website/

Αν αναζητάτε υπηρεσίες φιλοξενίας για την WordPress ιστοσελίδα σας, η SigmaWeb μπορεί να σας παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για το hosting της εφαρμογής σας!

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2005 – 2024 SigmaWeb – Φιλοξενία Ιστοσελίδων | Web Hosting | Streaming Hosting | Dedicated Server | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων | GR Domain Name

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας.
ΑΠΟΔΟΧΗ