Web 3.0 – Η εξέλιξη του Internet

Αρχική Σελίδα » Blog » Web 3.0 – Η εξέλιξη του Internet

Αρχές ’60: Οι απαρχές του Internet.

Οι περισσότεροι ίσως δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του internet του ’60 και του internet του σήμερα. Είναι όμως βέβαιο ότι η εξέλιξη του ήταν δραματική κι αναμένεται να είναι ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Το internet ξεκίνησε σαν μέρος της ζωής μας, που σιγά σιγά μεγάλωνε όλο και περισσότερο και πλέον δε θεωρείται απλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας αλλά έχει το ίδιο ζωή (artificial life). Δεν θα αναφερθούμε βέβαια στην ακραία περίπτωση των εξαρτημένων ατόμων από τον κυβερνοχώρο – που δυστυχώς αναγάγεται σε μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές εξάρτησης παγκοσμίως – αλλά για το συστηματικό τρόπο με τον οποίο το Web κατάφερε να διεισδύσει στην καθημερινότητα μας εξαιτίας των πολλαπλών λειτουργιών του και της συνεχούς
αναβάθμισης του.

Το internet έχει ενσωματώσει κάθε τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί κατά καιρούς και κάθε εξελιγμένη μέθοδο προκειμένου να συμβαδίζει με τις ζωές μας σε πραγματικό χρόνο. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία κι η επιστήμη, τόσο εξελίσσεται κι αυτό. Ζωντανός οργανισμός θα λέγαμε, χωρίς την παραμικρή υπερβολή.

Πολύ συνοπτικά θα δούμε τα στάδια από τα οποία πέρασε το web και θα τολμήσουμε κάποιες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, ορμώμενοι από τις σχετικές αναλύσεις επιστημόνων.

Web 1.0

Με γνώμωνα τη σταθερότητα, ευκολία, διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα αναπτύχθηκε το Web 1.0 – γνωστό ως “Στατικό Web”. Λογικός χαρακτηρισμός αν αναλογιστούμε ότι η χρήση του περιοριστικά είχε τη μορφή ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης. Ο χρήστης είχε απλή πρόσβαση στην πληροφορία και καμία δυνατότητα επέμβασης. Αν και απλό, το “Στατικό Web” έχτισε τις υποδομές για να ακολουθήσει η εμποριοποίηση του web με την ανάπτυξη γλώσσεων προγραμματισμού (JavaScript, ΗTML), της δημιουργίας websites και πολλών web browsers.

Web 2.0

Έχουμε μεταβεί στο Web 2.0 – γνωστό ως “Social Web”. H ουσιαστική διαφορά δεν είναι τόσο στις τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν κατά καρούς, αλλά η μετεξέλιξη του σε μέσο επικοινωνίας κι όχι απλώς μέσω πληροφόρησης. Η εξέλιξη οφείλεται καθαρά στην παρουσία των Social Media και την προώθηση του interactivity (αλληλεπίδραση) που αποτελεί βασικό γνώμωνα του Web 2.0. Με πολύ απλά λόγια: σε ολόκληρο το διαδίκτυο σήμερα συναντάμε τρόπους μέσα από τους οποίους επιδιώκεται η επικοινωνία με το χρήστη είτε μέσω ηλεκτρονικής αγοράς, CTAs, αξιολόγησης (review product/ service), διαλόγου σε forum, διάδρασης στα Social Media, σχόλιου σε blog, μέσω χορηγούμενης διαφήμισης, ακρόασης, online chatting, διαγωνισμών, μέσω τεχνολογιών για πρόσβαση από όλες τις smart devices….

Αμέτρητοι τρόποι επικοινωνίας που δικαιολογούν τον τίτλο “Social Web”.

Web 3.0

Από μερικούς χαρακτηρίζεται ως τρομακτικά έξυπνο – “Smart Web” – το οποίο θα εντάξει τις εξελιγμένες εκείνες τεχνολογίες που θα το καθιστούν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι το Web 3.0 να κάνει όλη τη δουλειά για εσάς: έχοντας συλλέξει δεδομένα από τις κινήσεις σας, θα είναι σε θέση να προβάλλει τι είναι καλύτερο για εσάς πριν ακόμα το ζητήσετε. Θα αποτελεί μια προσομείωση του εαυτού σας.

Όσο τρομακτικό, ψυχρό ή λειτουργικό κι αν ακούγεται το web τείνει να παρεμβαίνει σε όλα τα στάδια εξέλιξης της ανθρωπότητας και πάντα θα αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της εξειδίκευσης/ ανάπτυξης του και σε αυτούς που επιθυμούν να βάλουν περιορισμούς στη χρήση του.

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2005 – 2024 SigmaWeb – Φιλοξενία Ιστοσελίδων | Web Hosting | Streaming Hosting | Dedicated Server | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων | GR Domain Name

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας.
ΑΠΟΔΟΧΗ