“Battle for Net Neutrality” – Ο αγώνας για ένα ελεύθερο Internet

Αρχική Σελίδα » Blog » “Battle for Net Neutrality” – Ο αγώνας για ένα ελεύθερο Internet

Ίσως ακόμα να μην γνωρίζετε κάτι αλλά προσφάτως ξέσπασε μια “μάχη” στην Αμερική, που παίρνει τη μορφή κινήματος πλέον, γνωστού ως “Battle for Net Neutrality” (Μάχη για την ουδετερότητα του Internet).

Πολύ συνοπτικά αλλά πλήρως κατανοητά ας δούμε περί τίνος πρόκειται και αν οι συνέπειες θα έχουν επίπτωση και στη δική μας χώρα.

  • Η αφορμή: Η FCC (Federal Federation Corporation) ανακοίνωσε το Μάιο του 2014  τις προθέσεις της για τη νέα πολιτική στην ποιότητα παροχής internet, οι οποίες προθέσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα του διαδικτύου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα κι επιφέρουν σαφείς διαχωρισμούς και διακρίσεις… Γρήγορες ταχύτητες για τους οικονομικά ευκατάστατους και αργές για τους ασθενείς. Κάθε πάροχος δηλαδή θα πρέπει να διατηρεί δύο γραμμές στο δίκτυο του – μια με γρήγορες ταχύτητες για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και μια με αργές ταχύτητες για όσους αδυνατούν.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή και τα υψηλά ποσοστά αντιδράσεων που δέχθηκε, αποφάσισε να αναθεωρήσει την πρόταση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιολογήσει οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση, μέχρι και 15/09/2014. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αλλαγές, εάν όντως υπάρξουν.

  • Τα αντίπαλα μέρη: Η “μάχη” έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταιρειών παροχής γραμμών internet στην Αμερική (Verizon, Comcast κ.α.) και των ιδιοκτητών sites. Οι μεν αποκαλούνται Team Cable  και οι δε Team Internet.

Οι μεν διεκδικούν με αυθαίρετα πάγια αμοιβή για την καλή διαδικτυακή παρουσία των sites. Κάτι σαν Bonus θα λέγαμε από την προβολή των εταιρειών. Οι εταιρείες λοιπόν που θα πληρώνουν αυτά τα πάγια θα αμείβονται με ταχύτερη φόρτωση της σελίδας, ενώ όσες αρνηθούν να πληρώσουν “την αυθαιρεσία” θα τιμωρούνται με αργές ταχύτητες. Τα sites θα φορτώνουν πολύ αργά με αποτέλεσμα ο επισκέπτης δυσανασχετισμένος να εγκαταλείπει τον ιστότοπο.

Συνέπεια: Όταν όλοι οι ιστότοποι έχουν σαν κύριο μέλημα την αξιοπρεπή online παρουσία, αναζητούν τον αξιόπιστο πάροχο που θα τους φιλοξενήσει σε servers με υψηλές ταχύτητες και αδιάλειπτο Uptime, επενδύουν σε διαδικτυακές διαφημίσεις κι επιθυμούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους, τι χειρότερο από το να βρίσκεις εμπόδιο από τον πάροχο της γραμμής. Γνωρίζουμε όλοι το αντίκτυπο μιας σελίδας που αργεί να φορτώσει: ο επισκέπτης αργά ή γρήγορα εγκαταλείπει τη σελίδα, διστάζει να την επισκεφθεί ξανά λόγω της αρνητικής εμπειρίας και ίσως να αποτρέψει κι άλλους να την επισκεφθούν. Για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αυτό τείνει να είναι καταστροφικό καθώς η βιωσιμότητα του εξαρτάται από τους ευχαριστημένους επισκέπτες που μετατρέπονται σε επαναλαμβανόμενους τακτικούς επισκέπτες.

  • ΤΕΑΜ INTERNET (οι θέσεις): Χωρίς να παίρνουμε την οποιαδήποτε θέση σε αυτή τη μάχη, αν και αργά ή γρήγορα είναι αναμενόμενο πως θα αφορά όλους μας παραθέτουμε τις θέσεις των ιδιοκτητών sites, αρκετοί από τους οποίους ήδη ενημερώνουν τους επισκέπτες τους για το κίνημα “Battle for Net Neutrality” και τους ζητούν να πάρουν μέρος σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Μέρος των ερωτήσεων είναι αν θα εγκατέλειπαν τον ιστότοπο λόγω αργού loading, ώστε να έχουν ένα πρώτο feedback για το αντίκτυπο εάν ισχύσουν τα πάγια των παρόχων.

Ενώνονται λοιπόν με τη μορφή κινήματος ώστε να εναντιωθούν σε αυτή τη μάχη απέναντι στους μεγάλους παρόχους γραμμών internet, φωνάζοντας ότι αυτό το για το οποίο πραγματικά μάχονται είναι η ελευθερία της επικοινωνίας & ενημέρωσης.

Οι ιδιοκτήτες sites που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα πάγια θα οδηγηθούν σιγά-σιγά στον αφανισμό. Μάλιστα στην καμπάνια τους μιλούν για το τέλος του internet, εάν επιτραπεί στους παρόχους να προχωρήσουν σε αυτές τις επιπλέον χρεώσεις για τη διατήρηση μιας “καλής-γρήγορης” γραμμής.

Ενδεικτικά sites που λαμβάνουν μέρος στη μάχη: ΑVG, VIMEO, BLUEHOST, FOURSQUARE, WIKIA, GREENPEACE… Πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν πάρει θέση (εταιρείες, οργανισμοί και ιδιοκτήτες μικρών sites που βλέπουν να προδιαγράφεται ένα φαιδρό μέλλον στην δωρεάν διαδικτυακή επικοινωνία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα).

  • TEAM CABLE (οι θέσεις):  Από την άλλη, οι γιγάντιοι πάροχοι γραμμών της Αμερικής (ΑΤ&Τ, VeriZon κ.α.) φαίνεται πως θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται πλέον η πρόσβαση στο internet. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα υποστηριχθούν sites & blogs πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και κατ’επέκταση όλοι όσοι μεχρι στιγμής έχουν κάνει τη συμφωνία “κάτω από το τραπέζι”. Οι πάροχοι έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος επικράτησης τους παίρνοντας με το μέρος τους πολιτικά πρόσωπα, μετά από δωρεές εκατομμύριων δολαρίων.
  • Το μέλλον: Εάν επικρατήσει αυτή η τεράστια αλλαγή στην Αμερική, γίνεται ταυτόχρονη αποδοχή της υποβάθμισης στην ποιότητα του internetόπως το ξέρουμε σήμερα – και κατ’επέκταση στην επικοινωνία κι ενημέρωση. Αποδεχόμαστε τον έλεγχο και την καθοδήγηση της πρόσβασης μας από οικονομικά & πολιτικά μέσα.

Και εάν αυτό προχωρήσει σαν αλυσίδα από χώρα σε χώρα και φτάσει και στη χώρα μας, τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες ιδιοκτήτες sites, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας και τη γενικότερη διαδικτυακή επικοινωνία.

Μοιραστείτε το

© 2005 – 2024 SigmaWeb – Φιλοξενία Ιστοσελίδων | Web Hosting | Streaming Hosting | Dedicated Server | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων | GR Domain Name

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας.
ΑΠΟΔΟΧΗ