Θα είναι το recommerce η νέα τάση στο εμπόριο για το 2023;

Αρχική Σελίδα » Blog » Θα είναι το recommerce η νέα τάση στο εμπόριο για το 2023;
recommerce

«Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, πουλήστε: Τα οφέλη της πώλησης μεταχειρισμένων ειδών recommerce»

Η πώληση μεταχειρισμένων ειδών, δεν είναι κάτι καινούριο στο εμπόριο. Η φιλοσοφία του second hand συμβαδίζει με την αγοραπωλησία προϊόντων από τις απαρχές της. Στις μέρες μας με την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την κυριάρχηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το «επανεμπόριο» ή recommerce, προοδευτικά καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αγοράς.

Σύμφωνα με την μελέτη του ThredUp για την μεταπώληση μεταχειρισμένων ειδών, το επώνυμο επανεμπόριο βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθιση. Ο αριθμός των μεγάλων Brands με καταστήματα μεταπώλησης αυξήθηκε κατά 275% από το 2020 έως το 2021! Ενώ η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα από την αγορά ενδυμάτων συνολικά, όλο και περισσότεροι αναζητούν βιώσιμες και προσιτές εμπειρίες αγορών, με όλο και περισσότερα Brands να συμμετέχουν.

Οι μελέτες του ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2023 αντικατοπτρίζουν ότι στο μέλλον του εμπορίου γενικότερα, μια από τις κορυφαίες τάσεις θα είναι και το επανεμπόριο.

Τι είναι ακριβώς όμως το επανεμπόριο;

Το επαναεμπόριο είναι η αγορά και εκ νέου πώληση μεταχειρισμένων ή overstocked προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Ιστότοποι όπως το ebay και το Craigslist έδωσαν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ψωνίζουν μεταχειρισμένα στο διαδίκτυο από το 1995 και νεότερες αγορές όπως το ThredUp, το The RealReal και το Decluttr, άρχισαν να εμφανίζονται λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα!

Η επαναπώληση, ή επανεμπόριο, ή Secondhand shopping ή με όποιο άλλο τρόπο το ονομάζουμε, εξοικονομεί χρήματα σε εμπόρους και αγοραστές. Αυτή η νέα εμπειρία βοήθησε να αλλάξει η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τη μεταπώληση. Το μεταχειρισμένο δεν σημαίνει πλέον “χαμηλής αξίας ή ανεπιθύμητο”. Πλέον οι αγοραστές ψωνίζουν ποιοτικά secondhand προϊόντα, ενώ τα καταστήματα μπορούν να πωλούν σε πολύ καλές τιμές, διαφημίζοντας παράλληλα και τα περιβαλλοντικά οφέλη των πωλήσεων Secondhand, δίνοντας άλλη αξία στις πωλήσεις τους.

Μεταξύ της εξοικονόμησης κόστους και των πλεονεκτημάτων βιωσιμότητας, τα μεταχειρισμένα ψώνια έχουν βρει νέα ζωή. Σήμερα, το 65% όλων των αγοραστών χρησιμοποιεί κάποια υπηρεσία μεταπώλησης ή επανεμπορίου!

Οι πρώτοι που υιοθέτησαν το κίνημα του επανεμπορίου ήταν εταιρείες που επαναπώλησαν επώνυμα προϊόντα (ThredUp, Poshmark, κ.λπ.), στην δράση όμως σταδιακά μπαίνουν επιχειρήσεις και Brands που μεταπωλούν πολλαπλά είδη. Καθώς οι μελλοντικές γενιές επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα ως σημείο πώλησης, οι έμποροι λιανικής έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις της μείωσης ζήτησης της αγοράς για νέα προϊόντα.

Το βιώσιμο λιανικό εμπόριο έχει γίνει κυρίαρχο καθώς οι νεότερες γενιές είναι αυτές όπου καθορίζουν τις αγοραστικές τάσεις. Το «πράσινο» δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον, αλλά ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στην αρχή ωστόσο οι επιχειρήσεις ήταν δύσπιστες σχετικά με την προσφορά μεταχειρισμένων αντικειμένων στους ιστότοπούς τους. Σύμφωνα με τον Andy Ruben, Διευθύνοντα Σύμβουλο της λύσης μεταπώλησης Trove, τα στατιστικά δείχνουν ότι τα προγράμματα μεταπώλησης αποφέρουν απίστευτα αυξητικά έσοδα, ενώ τα μεταχειρισμένα προϊόντα είναι πολύ περισσότερο εμπορεύσιμα, συγκριτικά με τα νέα. Στα προτερήματα για τους επαγγελματίες της επαναπώλησης προϊόντων προστίθενται:

  • Δημιουργία αφοσίωσης με τους υπάρχοντες πελάτες
  • Ενίσχυση της φήμης της επωνυμίας σας για βιώσιμες πρακτικές
  • Επέκταση της προσέγγισής σας σε νέους πελάτες
  • Παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας για να πουλήσετε αντικείμενα με υπερβολικό απόθεμα

Και όλα αυτά, κρατώντας τα απούλητα και μεταχειρισμένα προϊόντα εκτός των χωματερών, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα έναντι της τιμής στις αγορές τους, ωθώντας την ανάπτυξη των πρασίνων πρακτικών στο λιανεμπόριο.

Μέσα στο 2023, αλλά και τα επόμενα χρόνια, η Secondhand πώληση, προβλέπεται να ενταχθεί στις μεγαλύτερες μάρκες του πλανήτη, μεταβαίνοντας σταδιακά και στο πολύπαθο λιανικό εμπόριο.

Φυσικά όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με δεδομένο πλέον ότι οι πωλήσεις προϊόντων στην πλειοψηφία τους, γίνονται ηλεκτρονικά, κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να παραμείνει ανταγωνιστική, χρειάζεται ηλεκτρονικό κατάστημα. Η αμεσότερη λύση για την πώληση Secondhand και όχι μόνο προϊόντων, είναι ενοικίαση eshop SigmaSHOP. Με λειτουργικά έξοδα μόλις από 0,48€/ημέρα, μπορείτε να πουλήσετε με επιτυχία στο internet τα προϊόντα σας, χρησιμοποιώντας την κορυφαία υπηρεσία eshop με τον μήνα.  Περισσότερες πληροφορίες για την ενοικίαση eshop μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.sigmaweb.gr/eshop

Μοιραστείτε το

© 2005 – 2024 SigmaWeb – Φιλοξενία Ιστοσελίδων | Web Hosting | Streaming Hosting | Dedicated Server | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων | GR Domain Name

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας.
ΑΠΟΔΟΧΗ